28.1.12

Paulo Coelho Trilógia

Možno málo kto z vás (hlavne tých,čo majú Coelha radi) vie, že napísal triógiu.Ani ja som o tom nevedela až dovtedy, kým som si  neprečítala začiatok Démon a slečna Prymová. Coelho píše :"Knihou Démon a slečna Prymová uzatváran trilógiu A na siedmy deň..., do ktorej patria romány Na brehu Rio Piedra som sedela a plakala(1994) a Veronika sa rozhodla umrieť(1998).Vo všetkých sa hovorí o jedinom týždni v živote jednoduchých ľudí, ktorí vstupujú náhle do konfrontácie s láskou,smrťou a mocou.Som totiž presvedčený, že hlboké zmeny v živote tak ľudského jedinca ako aj celej spoločnosti sa dejú za veľmi krátky čas.Keď to najmenej očákavame život nás postaví pred výzvu, aby vyskúšal našu odvahu a ochotu prijať zmenu:v takom okamihu nepomôže, že sa tvárime, že sa nič nedeje, alebo sa ospravedlňujeme, že na takúto zmenu ešte nie sme pripravení."


1.Na brehu Rio Piedra som sedela a plakala
Musíme riskovať.Právo na zázrak života pochopíme iba vtedy,ked dovolíme aby sa uskutočnilo, čo sme nečakali: Boh nám každý deň dáva príležitosť zmeniť všetk, čo nás robí nešťastnými.Každý deň sa tvárime, že tieto príležitosti nerozoznáme.Dnešok je podobný všerajšku a taký bude aj zajtrajší deň.Tí, čo venujú pozornosť všedným dňom, objavia v nich magické okamihy.Takéto okamihy existujú a vtedy nami prechádza celá sila hviezd a umožňuje robiť zázraky.Šťastie býva niekedy požehnaním, ale najčastejšie oň treba bojovať.

Ak uverím tomu, čo viem, napokon budem vedieť.

Ak mám padnúť,nech padnem z tej najväčšej výšky.

Najprijatelnejšie vysvetlenie je, že ked  istý stanovený počet ľudí dosiahne pokrok vo vývoji, nepokon sa na túto úroveň vývoja dostane celý ľudský druh.Celý svet má jednu dušu a nastane okamih,keď sa táto duša prejaví naraz a všade.

We must never forget that spiritual experience is above all a pracitcal experience of love.And with love, there are no rules.


Veronika sa rozhodla umrieť
"Viete čo je tam vonku,za múrmi Villete?"
"Ľudia, ktorí sa napili z tej studne."
"Presne tak, myslia si, že sú normálni, lebo všetci robia to isté."


Na nikoho sa nehnevala , lebo to by ju nútilo reagovať, bojovať s nepriateľom-a potom znášať nepredvídateľné dôsledky, ako je napr. pomsta


Zložili ste dve najťažšie skúšky na duchovnej ceste: skúšku trpezlivosti v čakaní na pravý okamih a v odvahe nepodľahnúť sklamaniu z toho, čo vás postrehne.


Boh je tu a napriek tomu si tí ľudia myslia, že ho treba ďalej hľadať, lebo sa im zdá príliš jednoduché pripustiť, že život samý je aktom viery.


"Čo je ozajstné?"
"To, čím naozaj ste, nie to, čo z vás urobili."


Démon a slečna Prymová
Sex,peniaze, moc, sľuby.Chantal sa však tvárila ako človek, kt. očakáva ohromujúce odhalenie.Muži pociťujú ohromnú rozkoš, keď sa cítia nadradení a pritom nevedia, že vo väčšine prípadov je ich správanie absolútne predvídateľné.

Vždy je ľahšie utvrdzovať sa vo svojej dobrote ako čeliť ostatným a bojovať za svoje práva.Jednoduchšie je vypočuť si urážku a tváriť sa, že si ju nevšímame ako mať odvahu vrhnúť sa do boja proti silnejšiemu..

Ľudia sa nepodraďujú spoločenským zákonom, preto, že by s nimi súhlasili, ale preto lebo sa boja trestu.

Existujú len dva typy idiotov-jedni neurobia nič preto, lebo im niekto pohrozil, iní robia čosi len preto, že im niekto pohrozil.



No comments:

Post a Comment