27.12.11

Démon a slečna Prymová

-Leonardo Da Vinci chcel na tomto obraze(Posledná večera) zachytiť Dobro v postave Ježiša  a Zlo v postave Judáša.Prerušil prácu v polovici a začal hľadať ideálne modely pre tieto dve postavy.
Zašiel si do chrámu vypočuť chorál a medzi chlapcami uvidel dokonalý obraz Krista.Pozval ho do svojho ateliéru a zvečnil jeho črty v štúdiách a skicách.
Uplynuli tri roky a Leonardo stále nemal ideálny model pre Judáša.Kardinál,zodpovedný za výzdobu kaplnky,začal na neho vyvíjať tlak.
Napokon po dlhom hľadaní našiel predčasne zostarnutého mladíka, otrhaného a opitého ako sa váľa v kanáli pri ceste.S veľkými ťažkostiami ho odvliekli do kostola.
Keď ho tam dotiahli,žobrák o sebe vôbec nevedel,Da Vinci zakreslil črty jeho tváre svedčiace o krutosti, hriechu a egoizme.
Skice už boli takmer dokončené, žobrák medzitým trocha vytriezvel, otvoril oči a zahľadel sa na maľbu pred sebou.A riekol-v akejsi zmesi úľaku a smútku:
"Tento obraz som už videl!"
"Kedy?"spýtal sa ho Da Vinci prekvapene.
"Pred troma rokmi, ešte predtým ako som všetko stratil.Spieval som v zbore a môj život bol plný snov.Ten maliar ma zavolal aby som mu pózoval, chcel podľa mňa namaľovať Ježišovu tvár."

"Dobrý deň."
"Dobrý deň"odvetil strážnik
"Ako sa volá toto miesto?"
"Raj"
"Ako dobre, že sme prišli do nebi, sme veľmi smädní"
"Nech sa páči,vojdite a napite sa do sýtosti zo studne"povedal strážnik
"Ale aj môj pes a kôň sú smädní."
"Ľutujem,zvieratám je vstup zakázaný."
Muža to rozladilo lebo bol veľmi smädný,ale sám piť nebude.Poďakoval strážnikovi a pokračoval v ceste.Po dlhom a namáhavom stúpaní do kopca prišli celkom vyčerpaní na ďalšie miesto.Stála tam stará brána, od nej videla poľná cesta vrúbená stromami.V tieni jedného stromu ležal muž,hlavu mal prikrytú klobúkom,zdalo sa, že spí.
"Dobrý deň"pozdravil pocestný.
Muž kývol hlavou.
"Sme veľmi smädní, ja ,môj pes a kôň"
"Tam medzi skalami je studňa,môžete sa napiť koľko len chcete."
Tak i urobili a uhasili svoj smäd.Po ceste naspäť sa pocestný pýta:
"Prosím Vás, ako sa volá toto miesto ? "
"Raj"
"Raj? Ale veď strážnik pri mramorovej bráne nám povedal, že tam je raj."
"Nie, to bolo peklo."
Pocestného sa zmocnili rozpaky"Mali by ste im zakázať, aby používali vaše meno.Táto falošná informácia predsa môže spôsobiť veľký zmätok."
"V nijakom prípade, v skutočnosti nám robia službu.Lebo tam zostávajú tí, čo z egoizmu dokážu opustiť aj toho najvernejšieho priateľa."

Svätý Savin raz opustil svoju jaskyňu a prišiel do Ahabovho domu a požiadal ho nocľah.Ahab sa rozosmial :
"Vari nevieš, že som vrah, život pre mňa nemá žiadnu cenu a už som odstránil viacerých tvojich krajanov?"
"Viem"odvetil Savin"ale mňa už nebaví žiť v tamtej jaskyni,chcel by som tu stráviť aspoň jednu noc."
Ahab poznal povesť tohto svätca a tá sa vyrovnala tej jeho a to sa mu vôbec nepáčilo.Chvíľu sa rozprávali.Ahaba dojali jeho slová ale bol nedôverčivý a už vôbec neveril v existenciu Dobra.Ukázal Savinovi miesto, kam si má ľahnúť a on si začal ostriť nôž.Savin ho chvíľu sledoval, potom zatvoril oči a zaspal.
Ahab strávil celú noc brúsením noža.Keď sa ráno Savin zobudil, našiel ho plakať pri svojich nohách.
"Nebál si sa ma a ani si ma vopred neodsúdil.Prvýkrát so mnou niekto strávil noc s dôverou, že som dobrý človek.Veril si, že môžem konať čestne a ja som tak konal."

Pink Floyd: The Piper At The Gates Of Dawn


1 comment: