1.1.12

Starec a more, Ernest Hemingway

"Človeka možno zahubiť, nie však zničiť,"vraví v diele ústredný hrdina Santiago. Jeho ústami spisovateľ vyslovuje ústrednú myšlienku novely.Domyslené: Človek je večný. E.Hemingway tak povedal o človeku hádam svoju najoptimickejšiu myšlienku. ... Santiaga teda príroda nezničila, ale vlastne ani neporazila.Veď jeho prehra je víťazstvom nad sebou samým, nad vlastnou slabosťou; nad pochybnosťami o zmysle ľudského snaženia, dokonca nad vlastnou starobou. ... Ak sa vraví, že veľkosť spisovateľa je v jeho stručnosti, o Hemingwayovi to platí plne.V novele niet zbytočného odstavca ba ani len vety.Naopak, opakuje a zámerne, pretože chce zdôrazniť určitú myšlienku.A pritom veľmi emotívny účinok dosahuje neutrálnymi, štylisticky nezafarbenými prostriedkami.
Ešte v diele Smrť popoludní napísal : "Ak spisovateľ pozná dokonale to o čom píše, môže veľa zo svojich poznatkov vynechať, a ak píše pravdivo, domyslí si čitateľ vynechané rovnako intenzívne ako keby o tom autor napísal.Plávajúci ľadovec pôsobí impozantne, pretože len osmina z neho trčí z vody.Spisovateľ, ktorý mnohé vypúšťa, pretože to nepozná zanecháva prázdne miesta.A spisovateľ, ktorý sa k svojej práci správa natoľko nezodpovedne, že sa zo všetkých síl snaží čitateľovi ukázať, aký je vzdelaný,kultúrny a uhladený, ten proste papagájuje, to čo začul."
...Narozdiel od tradicionalistu moderný spisovateľ nepovie, a najmä nedopovie čitateľovi  všetko.To preto, lebo si čitateľa váži, ráta s jeho schopnosťou domýšľať si nevyslovené, proste dotvárať umelecké dielo.Nedá sa vodiť, a autor ho ani nemieni vodiť za ruku.Umelecké dielo teda vlastne nevzniká dopísaním, ale dočítaním.Preto sa pri každom dočítani znovuobnovuje, či lepšie znovuvytvára.Pochopiteľne, že istá medzerovitosť modernej beletrie vyžaduje veľmi aktívneho,skúseného,poučeného a najmä tvorivého čitateľa.Ten, kto tieto danosti nemá, môže byť aj novelou Starec a more rozladený.
                                                                                                                                      JURAJ VOJTEK
                            
                            The Old Man and The Sea napísal v roku 1952.V r.1954 za ňu získal Nobelovu cenu.

1 comment:

  1. hola! acabo de descubrir tu blog y me encanta. dESDE HOY TE SIGO. eSPERO que te pases por el mio y me comentes que te parece. un saludo desde:

    http://mamaartista.blogspot.com/

    ReplyDelete